Neuromusculaire triggerpointtherapie

 

Pijnklachten kunnen worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints.
Kenmerkend voor een myofasciaal triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Bij ieder triggerpoint komt deze afgeleide pijn telkens voor in karakteristieke patronen.

Zo kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in de hals. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten. De oorzaak van pijn door triggerpoints moet dus niet alleen worden gezocht op de plaats waar het pijn doet. Dit verklaart ook waarom andere behandelmethoden niet altijd het gewenste resultaat geven.

Triggerpoints kunnen met (zelf)massage worden behandeld.

Als je (pijn)klachten worden veroorzaakt door triggerpoints moeten deze klachten in ongeveer drie behandelingen behoorlijk verbeteren, waarna de therapie weer zal worden afgebouwd.
Al bij je eerste behandeling kan de aanwezigheid van triggerpoints (voor jou voelbaar als ‘herkenbare’ pijn) worden vastgesteld en zal je in dat geval verschil voelen na de eerste behandeling.

Massagepraktijk Apeldoorn helpt je om de pijn veroorzakende triggerpoints in kaart te brengen, stimuleert je om de factoren die je klacht in stand houden te benoemen en ondersteunt je bij het aanleren van zelfbehandeling zodat je de regie kunt nemen over dit deel van je gezondheid. Je wordt meer lichaamsbewust en hebt daarmee een grotere kans op het voorkomen van klachten in de toekomst.

Nadere uitleg myofasciale triggerpoints

Spieren bestaan uit strengen die in- en uit elkaar schuiven als een spier wordt gebruikt.
Op een op meer punten kunnen door overbelasting, stress, langdurige verkeerd gebruik of oververmoeidheid een soort van knopen ontstaan, zgn. triggerpoints. Deze ontstaan vaak op vaste plaatsen. Door triggerpoints functioneert de spier niet meer zoals het hoort.

Er kan pijn ontstaan op de plek zelf en er kan afgeleide pijn ontstaan op andere plekken. Dit kan doordat een spierstreng strak gaat staan door de aanwezigheid van een triggerpoint, doordat andere spieren de functie van de aangedane spier (deels) overnemen en daar problemen ontstaan, doordat zenuwbanen worden bekneld én dit kan door het doorgeven van pijn via het vlies dat een spier omhult. Dit vlies vormt een geheel met de vliezen (fascia) rond andere spieren.
Met triggerpointtherapie worden de pijn veroorzakende triggerpoints behandeld waardoor spieren weer gaan functioneren zoals het hoort en je pijnklachten verdwijnen.

Tekening van spierstrengen mét en zonder triggerpoints

A normale spierstreng
B triggerpoint
C strakgetrokken spierstreng door triggerpoint

Bij de meeste pijnklachten spelen triggerpoints een rol. Ze zijn een voorname oorzaak bij stijfheid, krachtverlies en beperkte beweeglijkheid. Ook veroorzaken zij diverse andere symptomen zoals, wazig of dubbel zien, evenwichtsstoornissen, tintelingen, jeuk en een verdoofd of brandend gevoel.

< Behandelingen